пʼятниця, 23 березня 2012 р.


Сплата внесків до Пенсійного фонду “спрощенцями” 

У липні Президент України В.Янукович підписав зміни до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, якими збільшується страховий внесок у Пенсійной фонд підприємців, що працюють за спрощеною системою оподаткування – на  єдиному або фіксованому податку. Сума страхового внеску з урахуванням частини фіксованого або єдиного податку, перерахована в Пенсійний фонд України, повинна становити не менше мінімального страхового внеску, обчисленого максимальної величини фактичних витрат на оплату праці найманих працівників.
Враховуючи розмір мінімальної заробітної плати у 2010 році мінімальний страховий внесок для зазначених осіб становить у:
липні - вересні – 294,82 грн.
жовтні – листопаді – 301,12 грн.
грудні – 306,10 грн.  
Оскільки, на сьогодні, максимальна величина з якої справляються страхові внески становить 13320 грн.,  щомісячна сума самостійно визначеного страхового внеску, з урахуванням частини фіксованого або єдиного податку, не може перевищувати 4422,24 грн.
Сплата  страхових внесків здійснюється у строки визначені частиною шостою статті 20 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, а саме щоквартально, протягом 20 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного кварталу, а саме:
за липень-вересень 2010 року – до 20 жовтня 2010 року;
за жовтень - грудень 2010 року – до 20 січня 2011 року.
З набранням чинності Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” у 2004р. з’явилось поняття страхового стажу й мінімального страхового внеску, що право на мінімальну пенсію, - це внесок мінімальної заробітної плати. В реальності картина вимальовується інша: незалежно суми сплачених внесків одержують при настанні відповідного віку мінімальну пенсію: Конституція України це право гарантує. Ситуація виходила абсурдна: підприємець протягом 10 років платив внески до ПФУ в 7 або 60 грн., а пенсію розміром щонайменше 709 грн. йому платять за рахунок грошей, отриманих фондом інших категорій громадян. Однак останні зміни до Закону нарешті врегулюють цю проблему. При цьому жоден підприємець сьогодні не одержує нижче 709 грн. Як кажуть, бухгалтерія, громадяни, не сходиться. При цьому багато підприємців сьогодні приховують справжній розмір своїх доходів зарплати найманих працівників, випадки відмови платити страхові внески. У той же час вголос, про себе кажуть: мінімальну пенсію однаково заплатять. Знаючи про те, що реально відбувається сплатою страхових внесків, деякі громадяни, акуратно сплачують необхідні платежі, одного разу ловлять себе на думці: якщо не платять навіщо платитиму я утримуватиму когось за свій рахунок? припиняють платити, ідуть у тінь тощо.
Кошти в солідарній системі не можуть взятися нізвідки. Не платять люди внески – немає грошей на Платять внески – Платять більше – ресурси для підвищення пенсій. Все залежить величини зарплати й сплачених внесків, ми пояснюємо це з 2004 року, коли був прийнятий Закон “Про пенсійне страхування” й почали діяти страхові принципи. зобов’язання сплати страхових внесків забезпечують права при одержанні пенсійних виплат. тут вже неважливо, чого сплачувалися внески – зарплати чи з фіксованого податку. Відтепер, щоб гарантовано одержувати мінімальну пенсію, працюючі щомісяця мають сплачувати 294,82 грн.
Кожен підприємець, починаючи свою діяльність, повинен знати, що в нього зобов’язання сплати податків страхових внесків у Пенсійний фонд – це обов’язкові платежі, що гарантують одержання мінімальної Якщо людина бере на себе сміливість бути підприємцем, доведеться відповідати за своє майбутнє, в першу чергу перед самим собою, й платити страхові внески в тому обсязі, що гарантує бажаний розмір Самі підприємці-спрощенці не в захваті зміни розміру страхових внесків для них, але погоджуються з необхідністю платити в Пенсійний фонд стільки грошей, скільки знадобиться для одержання нормальної в майбутньому. 
Хочу відзначити, що сьогодні вже підприємці,  добровільно доплачують до мінімального страхового внеску. Це Уманець М.М.,        Школа М.Ю., Кульчицький В.М., Назаренко Л.М., Ільченко О.А., Пак О.К., Лазаренко К.В., Бабич Л.О. Платять, бо розуміють, що це потрібно самим, закон таке право: платити внески мінімального до максимального розміру.
Зміни в Закон були прийняті на користь підприємців для відновлення соціальної справедливості, а не для збалансувааня бюджету Пенсійного фонду, в якому частка платежів “спрощенців” становить усього 2%. Збалансувати бюджет Фонду може тільки відродження економіки країни. До кінця року, завдяки змінам, в бюджет ПФУ повинно надійти приблизно 792 тис.грн., по 132 тис.грн. на місяць. Для порівняння: щомісяця Пенсійний фонд виплачує пенсій на 10 млн.грн. Тому можна сказати, що надходження підприємців стануть певним ресурсом. з головних причин низьких  надходжень за страховими внесками сьогодні залишаються зарплати конвертах” приховування справжніх розмірів прибутку. Держава може  застосовувати до тіньовиків певні важелі впливу, але колись самі платники усвідомлять необхідність сплачувати внески для особистого блага. нехай цей час настане якомога швидше. 

Головний спеціаліст-економіст відділу
обліку надходження платежів УПФУ в
Олександрійському районі                                                             Г.Пономарьова

Немає коментарів:

Дописати коментар