середа, 28 березня 2012 р.

Донорська кров - рятує життя


Сучасна медицина має у своєму арсеналі сотні тисяч лікувальних препаратів, але кров людську неможливо нічим замінити. Донорська кров потрібна хворим завжди, щохвилини. Важкі ускладнені пологи, опіки, травми і лікарі поспішають за цілющою рідиною - компонентами крові. Тож чимало людей здають кров десятки разів для тих, хто її потребує. Не треба бути суперменом, щоб наважитися на такий вчинок. Це абсолютно не складна процедура. Просто треба бути милосердним і мати бажання допомогти людям у скрутну годину.
В нашому районі теж є чимало охочих здати кров для потреб хворих. Ось і нещодавня акція «Не чекаємо Дня донора, можна здавати кров щодня» підтвердила це. Близько 30 майбутніх медиків та кілька викладачів медучилища виявили бажання стати донорами і прийшли до відділення переливання крові центральної районної лікарні. Справа в тому, що в цьому навчальному закладі проходив тиждень донора і до милосердної справи долучилися всі бажаючі і поповнили банк донорської крові міської та районної лікарень. Студентів - донорів попередньо оглянули лікарі, провели вимірювання тиску, температури, зробили аналіз крові і тільки тоді визначилися, чи можуть вони стати «дарителями» крові. Адже перш ніж дійти до хворого, кров обстежують на групу та резус належність, тестують на СНІД, гепатит В і С, сифіліс та інші небезпечні недуги. Про ці важливі аспекти донорства інформувала заступник головного лікаря ЦРЛ Тетяна Прошина.
Тісну співпрацю з дирекцією медучилища і значимість того, що молодь прийшла з чудовою місією напередодні Дня людей похилого віку, відзначила перед початком забору крові головний лікар ЦРЛ Валентина Гарагуля, тож було вручено подяку та квіти заступнику директора Наталії Щербині. Валентина Корніївна також зазначила, що постійно проводиться копітка робота по залученню донорів, тож при плані на рік 600 літрів донорської крові за дев’ять місяців вже здано 540. Акція, присвячена Року ветерана, розпочалася в травні і першими відгукнулися на неї медпрацівники райлікарні. Долучилися до неї і сільські ради, які організували здачу крові. Найбільше донорів було по Шарівській, Войнівській, Протопопівській, Косівській сільських та Новопразькій, Приютівській селищних радах. Валентина Корніївна також висловила вдячність тим людям, що добровільно здають свою кров із свідомістю того, що вони сприяють порятункові життя, і особливо тих, хто здає кров регулярно - два, три або більше разів на рік. Донорство приносить користь і тому, хто здає кров, і тому, кому вона вкрай необхідна. Один з основних принципів донорства - "Ніякої шкоди донору, максимум користі для хворого".
О. Сторчова.

Немає коментарів:

Дописати коментар