пʼятниця, 23 березня 2012 р.

День селища Нової Праги


Рідне серцю село…
Мені кращої долі не треба,
Кучерявиться вербами тихая Бешка здаля.
В цілім світі нема голубішого й вищого неба,
Золотішої в світі пшениці нема.
Нова Праго моя, ти колиско моя малинова,
Рідна батьківська земле, навіки кохана моя.
Де б я в світі не був,  повертаюсь до тебе я знову,
На безкраї твої новопразькі поля.
В.Чорногор
Саме такими словами розпочалося свято селища  Нова Прага.
День селища - чи не найбільше свято для новопразьців. Це свято одвічних господарів,  творців найсвятішого - хліба й духовності. В усі часи, як повелося з діда-прадіда, красу, гордість і багатство України справедливо пов’язують із селом - колискою нашого родоводу.
Дійсно, Нова Прага - благословенний край, перлина у квітучому вінку  Кіровоградщини, пісня золотого хлібного поля. 
З ним пов’язані навіки імена талановитих  новопразьців:  лікаря Войстрикова,  жінки-наркома- Євдокії Легур, бібліографа Олексія Попельницького,  академіка Івана Бузанова, хлібороба Василя Шеремета, генерал-майора Степана Зайцева, заслуженого вчителя України Федора Оксанича, краєзнавця Федора Плотніра.
Талановиті новопразьці і нині люблять свій край, живуть і примножують славу землі своєї.
Першим з вітальною промовою звернувся до присутніх на святі  настоятель Свято-Успенської церкви  селища метрофорний протоієрей  отець Іоанн.  Саме з його благословення  і  було визначено храмовий день - Успіння   Пресвятої Богородиці.
Тепло і сердечно  привітав новопразьців голова Олександрійської районної державної адміністрації   Сергій Кузьменко. Йому було приємно відзначити, що селище має чимало добрих традицій та глибоке історичне коріння. Це край  хліборобів,чарівних пісень та народних ремесел, людей, які всім серцем дбають про його велич.
Серед почесних гостей - генеральний директор ТОВ «УкрАгроКом», депутат  обласної ради Анатолій Кузьменко, якому громада висловила величезну вдячність  за його суттєву підтримку в розбудові соціально- економічної сфери селища. Анатолій Іванович разом з селищним головою Ольгою Горбенко  вручили  подяки, вітальні  листи та подарунки новопразьцям, які зробили чималий внесок в соціально-економічний розвиток  селища: Д.Губарєву (керівник ТОВ «Сузір’я»), В.Ляхову (ТОВ «Деметра»), В.Валькевичу (ФГ»Південне»), В.Левандовському (ФГ»Лік»), С.Ткачу (ФГ «Луч»), В.Верхоломчуку (ФГ»Пролісок»), С.Скороходу (ФГ»Степ»), П.Безуглому (ФГ»Крок»), П.Скороходу (ФГ»Лан»), А.Дробушку (ФГ»Колос-Д»), С.Шовгелі (ПП»Шовгеля»), С.Ланіну (ПП «Ланін»), а також  О. Васильєву, І.Кокоту, Л.Волошиній, М.Тарадаю, Р.Литвиненко, О.Скляру, приватним підприємцям М.Уманцю, В.Скороход, В.Зубовій, В.Маліку, Г.Решетняк. 
За сумлінну і творчу працю у справі виховання підростаючого покоління   було відзначено : О.Остаповець-директора Новопразького НВК, Н.Федяєву- директора школи №2, М.Бугайова-вчителя школи№2, В.Коновалову-директора Новопразької школи №2 І-ІІст, Н.Данильченко, Л.Луценко-завідуючих дитячими садками «Рукавичка» та «Журавлик», А.Григор’єву-вихователя  дитячого садка «Рукавичка», С.Зайця-директора загальноосвітньої спеціальної школи-інтернат, В.Ходу- директора музичної школи, Л.Мороз-директора  будинку дитячої та юнацької творчості. Також за активну участь у громадському житті селища було відзначено: Д.Мошина-головного лікаря Новопразької районної лікарні, депутата районної ради, О.Шишова та В.Скубія-дільничих інспекторів, колектив Новопразької місцевої пожежної команди, Л. Чуб-директора БК №1, С. Сафронову-директора БК №2.
Нікого не забули привітати в цей день, всім побажали розвитку і процвітання. А  вітальні слова , висловлені на адресу  старожила О.С. Рожнової та наймолодшого громадянина  І.Пишної, найстаршого подружжя  Павла та Анастасії Шапошнікових, були схвалені присутніми дружними оплесками.
 Всі  жителі та гості свята мали змогу  переглянути  виставку виробів народних майстринь - вишивальниць  Т.Моздолевської, Є.Дяченко, В.Бондаренко, М.Красун, Л.Смолової, Л.Біляєвої, О.Татусько, Т.Козубенко, Н.Твердохліб, вироби  з соломи С.Піскової, вироби з техніки орігамі О.Петренко. Щедра  новопразька земля талановитими  людьми. 
Недарма Нову Прагу вважають найспівучішим селищем на Кіровоградщині. Гарною піснею та добрим словом  порадували односельців художні самодіяльні колективи:  народний аматорський хор «Хлібодар», народний аматорський  гурт «Калина», ансамбль «Молодиці», народний аматорський гурт «Козаки» та гості свята Лариса, Софійка та Іванко Артем’єві,   Олена Рябошапко. Пісні у виконанні  Ольги Горбенко зачепили найпотаємніші струни в душі всіх присутніх.
 Щира і відкрита атмосфера запанувала в залі. Тому людям було приємно чути сердечні вітання  від селищного голови  всім, хто розумом і руками, серцем і душею щодня долучається до важливих громадських справ . Вона наголосила, що благородна і непроста хліборобська праця була і залишається визначальною складовою  розвитку держави і запорукою її процвітання, що багато зусиль треба докласти для відродження  рідного селища та для того, щоб зайняти гідне місце у світовій спільноті. Заключним акордом  прозвучала  пісня «Єднаймося, люба родино» у виконанні всіх  учасників свята. 
 Тож побажаємо новопразьцям, хай не переводиться селянський рід на українській землі, а праця відданих їй трударів  буде належно поцінованою.
В. Михайлов.

Немає коментарів:

Дописати коментар