пʼятниця, 23 березня 2012 р.

На осінніх полях


Цього року лан цукрових буряків на Кіровоградщині займає 18 тис. га. І в цій площі найвагоміше місце посідає Олександрійський район, який має 4,5 тис. га цукрової сировини. Весь цей буряк в області перероблятимуть всього два цукрових заводи: Олександрійський і Новомиргородський. Це, певно, і є поясненням того, що в цих районах на середину вересня найбільша кількість зібраних площ цукрових. Їх збирання в нашому районі розпочалося в цьому році, як ніколи рано, 31 серпня, а вже 9 вересня Олександрійський цукровий завод, набравши необхідний запас буряків офіційно розпочав свій сезон цукроваріння 2010 року. Треба сказати, що сировина для наших цукроварів надходить не тільки від олександрійських буряководів, а й зі Знам’янського, Новоукраїнського, Олександрівського районів, від яких на початок роботи нашого заводу надійшло 11 тис. т. буряків. Найбільш активно приступили до збирання цукрових трудівники СВК ім. Фрунзе і ВАТ «Шарівське», які, маючи по 600 га цієї культури станом на 9 вересня викопали відповідно 28 і 14 відсотків площ і вивезли на завод 4353 та 2943 тонни цукрової сировини. Червонокам’янці мають урожайність буряків 288 цнт/га, а шарів чани - 350,4 цнт/га. Така активність у збиранні пояснюється, в першу чергу, бажанням буряководів і переробників при сприятливій погоді, щоб не втратити цукристості буряків, виконати основний об’єм збиральних робіт, не чекаючи негоди.
Після останніх дощів на полях району швидкими темпами здійснюються й інші осінньо-польові роботи. Обмолочено вже понад 10% соняшникового лану при урожайності культури 18,2 цнт/га та розпочато косовицю кукурудзи на зерно, яка дає по 56,2 цнт/га зяблевих площ із прогнозованих для оранки 71,5 тис. га. А такі господарства, як СВК ім. Фрунзе, ФГ «Олександрівське» зяблеву оранку вже повністю завершили. Понад 73% площ зорано в ТОВ «Степ».
Не менша активність спостерігається і в посіві озимих культур. На 86% запланованих площ, які сягатимуть 7,5 тис. га в районі посіяно озимий ріпак. Озимі зернові для наступного врожаю в господарствах займатимуть 30275 га. Вже посіяно 4,2 тис. га найважливішої з озимих культур - озимої пшениці. Завершили сівбу пшениці хлібороби ТОВ «Колос», які матимуть її на 2011 рік 682 га. Понад 1070 із запланованих 1200 га посіяно в СВК ім.. Фрунзе. Трудівники СТОВ «Долинське» мають біля 80% посіяної пшениці. Треба відзначити, що особливо успішно сівба озимих здійснюється в ТОВ «Колос», де вже повністю посіяли і озимий ячмінь на площі 528 га. Так що наші трудівники полів часу не гають, а тому і затримки у осінньо-польових роботах не спостерігається, за що їм хочеться лише щиро подякувати.
О. Ткаченко, заступник начальника рай управління агропромрозвитку.

Немає коментарів:

Дописати коментар