вівторок, 27 березня 2012 р.

«Захист прав неповнолітніх дітей щодо нерухомого майна»



Останнім часом кількість дітей, які потрапляють під великий ризик втрати частки свого житла через зловживання батьківськими правами та неналежне виконання своїх батьківських обов’язків зростає. Порушення прав дітей залишаються однією з головних проблем серед найбільш незахищених від таких порушень, а саме, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.
З цього питання, слід зазначити, що згідно ст. 12. Закону України «Про основи соціального захисту бездомних громадян і безпритульних дітей» держава охороняє і захищає права та інтереси дітей при вчиненні правочинів щодо нерухомого майна. При здійсненні будь-яких правочинів стосовно нерухомого майна, право власності на яке або право користування яким мають діти, потрібна попередня згода органів опіки та піклування. Посадові особи органів опіки та піклування несуть персональну відповідальність за захист прав і охоронюваних законом інтересів дітей при наданні згоди на вчинення правочинів щодо належного дітям нерухомого майна та здійснюють контроль за дотриманням батьками та особами, які їх замінюють, житлових прав і охоронюваних законом інтересів дітей.
Відповідно до ст. 177 Сімейного Кодексу України батьки управляють майном, належним малолітній дитині, без спеціального на те повноваження. Батьки зобов’язані дбати про збереження та використання майна дитини в її інтересах. Дозвіл органу опіки та піклування на вчинення правочинів щодо нерухомого майна дитини надається в разі гарантування збереження її права на житло. При вчиненні правочинів щодо житлових та майнових прав батьки малолітньої дитини не мають права без дозволу органу опіки та піклування укладати договори, які підлягають нотаріальному посвідченню, в тому числі договори щодо поділу або обміну житлового будинку, квартири, видавати письмові зобов’язання від імені дитини, відмовлятися від майнових прав дитини. У разі укладення правочинів, які підлягають нотаріальному посвідченню за участю осіб, над якими встановлено опіку або піклування, нотаріус також перевіряє наявність дозволу органу опіки та піклування на укладення таких договорів.
Таким чином, батьки управляють майном, майновими правами, які належать дитині, з обов’язковим врахуванням потреб та інтересів дитини зокрема, з додержанням відповідних правил про опіку і піклування, а тому, необхідність отримання батьками дозволу органів опіки і піклування на укладення майна, майнових прав, які належать дитині, договорів, що підлягають нотаріальному посвідченню або спеціальній реєстрації, дозволить посилити захист майнових прав дітей.

Начальник відділу організаційно-правового забезпечення Олександрійського міськрайонного управління юстиції   Л. Мітіна

Немає коментарів:

Дописати коментар