середа, 28 березня 2012 р.

Нове в оформленні розірвання шлюбу


27 липня 2010 року набрав чинності Закон України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану», який регулює відносини, пов'язані з проведенням державної актів цивільного стану, внесенням до актових записів цивільного стану змін, поновленням анулюванням, визначає засади діяльності органів актів цивільного стану.
Необхідно відмітити, що даний нормативно-правовий акт містить зміни стосовно врегулювання відносин, пов'язаних з проведенням державної розірвання шлюбу. Так, у разі розірвання шлюбу в судовому порядку, рішення суду, яке набрало законної сили, надсилається судом до органу державної актів цивільного стану за місцем ухвалення рішення. Таким чином, не потрібно буде йти до органу державної актів цивільного стану за одержанням свідоцтва про розірвання шлюбу. Документом, що засвідчує факт розірвання шлюбу, рішення суду, яке набрало законної сили.
Про державну реєстрацію розірвання шлюбу в паспортах або паспортних документах осіб проставляється відмітка про розірвання шлюбу зазначенням прізвища, та по батькові особи, з якою розірвано шлюб, місця дати державної розірвання шлюбу.
Відмітка про розірвання шлюбу за рішенням суду проставляється в паспортах або паспортних документах осіб, шлюб якими розірвано при зверненні до органу ДРАЦС.
Водночас удосконалено порядок розірвання шлюбу особами, засудженими до позбавлення волі. З прийняттям Закону, на існуючого до цього часу порядку, розірвання шлюбу таких осіб не пов'язане строком засудження. Вони матимуть можливість питання розірвання їхнього шлюбу в судовому порядку або в органах державної актів цивільного стану у разі відсутності спільних дітей за взаємною згодою з другим подружжям. Даний забезпечить всебічне врахування особистих немайнових та майнових прав такої особи.
Заступник начальника Олександрійського
міськрайонного управління -
начальник державної актів
цивільного стану по Олександрійському району -Т.О.Глінченко

Немає коментарів:

Дописати коментар