середа, 28 березня 2012 р.

Сказ тварин


В цього року в Україні, в тому числі в нашому районі, склалася напружена епізоотична ситуація щодо сказу тварин людей. На території держави з початку року зареєстровано три випадки захворювання людей на сказ та 1210 випадків захворювання тварин. У нашому районі за 9 цього року люди хвороби не постраждали, але захворіло на сказ тварини. Вкрай небажаних наслідків, певно, вдалося досягти тому, що за  антирабічною допомогою до  центральної районної вчасно звернулося 52 особи, в тому числі 11 дітей до 14 років.
Неблагополучні випадки по сказу тварин зареєстровані у нас в с. Запоріжжя Лікарівської сільради (сказ кота) в с. гайове Шарівської сільради (сказ корови).
Хочу ще раз наголосити, що основними заходами у сказу проведення  профілактичних щеплень собак та котів, підтримка популяції червоної лисиці до 0,5 одиниць на 1000 га угідь, недопущення бродячих тварин на території населених пунктів, а також добросовісне виконання громадянами правил утримання собак, котів хижих тварин в населених пунктах. правила вимагають, що господарі собак котів зобов’язані щороку доставляти своїх тварин у ветеринарну установу для огляду й проти сказу. На жаль, жителі району цього Aaне завжди дотримуються. Часто буває, що при оголошенні сільськими головами про проведення щеплень проти сказу собак котів, громадяни добросовісно не виконують свої обов’язки тоді служба ветмедицини змушена проводити подвірне щеплення тварин..Та, навіть, у такому випадку власники тварин, відмовляються щеплень, як, наприклад, жителі: села Шарівка Л.Онуфрієнко, Ф.Саченко, В.Андрейченко, С.Звізда, З.Сафомова; села Гайове – П.Кутеренко; села Квітневе – Ф. Дякілітич; села Веселе – С.Собакін, громадяни створюють для себе й інших громадян небезпечну ситуацію по сказу, адже тварини можуть захворіти перенести свою хворобу на людей. Ось чому управління ветмедицини в районі закликає громадян чітко виконувати правила утримання собак котів, а також вимоги служби ветмедицини, адже ніколи не треба забувати, що сказ не піддається лікуванню завжди закінчується смертельно.
В.Шкуринський, головний спеціаліст управління ветмедицини в районі.

Немає коментарів:

Дописати коментар