середа, 28 березня 2012 р.

День партизанської слави в Олександрійському районі.


У рамках відзначення в Олександрійському районі Дня партизанської слави до Косівської загальноосвітньої школи завітали голова райдержадміністрації Кузьменко Сергій Анатолійович, голова ради районної організації ветеранів України Голуб Олександр Митрофанович та директор територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Олександрійського району Ільющенков Володимир Леонідович. Гостей радо зустрічали вчителі та учні школи, готувалися до свята.
Ось розпочався мітинг з нагоди відкриття меморіальної дошки членам підпільно-диверсійної групи партизанського з’єднання К. Ворошилова, яке діяло у роки окупації в нашій місцевості. Командував з’єднанням наш земляк полковник Діброва Ілля Данилович, комісаром з’єднання був Сабанський Казимир Іванович.
Партизани з’єднання постійно підтримували зв'язок з підпільними групами одна яких діяла у селі Косівці. Керував нею Харлампій Гужеля. Одним зв’язкових був підліток Боря Білий. час розвідки, восени, простояв добу в болоті, отримав тяжку хворобу помер. Посмертно Борю нагороджено медаллю «Партизану Великої Вітчизняної війни». Тоді загинула майже вся Білих. У жовтні – листопаді 1943 року майже члени групи були схоплені гітлерівцями жорстоко закатовані.
Особливо тяжких тортур зазнав син керівника Захарівської групи Олексій Підгірний на якого кати вирізали зірки, але юнак нікого не видав відійшов у вічність героєм. Фашистам не вдалося вислідити схопити Харлампія Гужелю, то вони схопили його матір з дружиною, яких по - звірячому вбили.
«У цей день ми віддаємо шану героям – підпільникам, що поклали свої молоді життя на «алтар» Перемоги: Білому Дмитру Ісаковичу, Вараві Андрію Феодосійовичу, Гужелі Гужелі Кожевнику Федору Тихоновичу, Коритьку Темішу Григоровичу, Лошаковій Устимівні, Миколаївні, Миколі, Підгірному Олексію Петровичу, Самойленку Івану Герасимовичу, Сердюку Леонтію Івановичу, Синицькій Пилипівні, Синицькій Марківні, Чередниченку Івану Івановичу та іншим підпільникам – вічна слава! Слід пам’ятати свято берегти пам’ятки тих грізних часів, ось сьогодні, відкривши цю ЄAaоріальну дошку, увічнюємо пам’ять про наших підпільників – героїв», - сказав у своїй промові голова районної державної Сергій Кузьменко.
Того ж дня голова райдержадміністрації та члени делегації відвідали могили партизанів та підпільників, поховані на олександрійській землі та поклали до них квіти, зокрема, до могили комісара партизанського з’єднання Ворошилова Казимира Сабанського та на «стоянки» партизанського загону в Янівському 
Ранком того дня в урочистій обстановці були покладені квіти до пам’ятної та меморіальних дошок, встановлені на райдержадміністрації, на честь учасників партизанського та підпільного руху у нашій місцевості.
З метою героїко – патріотичного виховання молоді та збереження пам’яток Великої Вітчизняної війни за ради районної організації ветеранів України, яка підтримана керівництвом райдержадміністрації військові поховання на території району закріплені за учнівськими колективами. За могилою комісара Сабанського Казимира Івановича закріплена одна груп Олександрійського професійного аграрного ліцею. Кожного року учні турботливо доглядають за станом могили. 
Цього року рада районної організації ветеранів України в рамках огляду – конкурсу первинних організацій визначила кращими волонтерську групу даного ліцею було Оголошено Подяку ради Олександрійської районної організації ветеранів України волонтерській групі Олександрійського професійного аграрного ліцею (керівник Гармаш О.М.) за сумлінну працю по догляду за похованнями учасників партизанського руху в роки Великої Вітчизняної війни 19141-1945 років та з нагоди Дня партизанської слави, а також, Подяку ради Олександрійської районної ради ветеранів України оголошено педагогічному колективу Олександрійського професійного аграрного ліцею (директор Афанасьєв В.М.) за героїко-патріотичне виховання молоді, увічнення Перемоги у Великій Вітчизняній 1941-1945 років та з нагоди Дня партизанської слави.

Немає коментарів:

Дописати коментар