середа, 28 березня 2012 р.

Пенсійне посвідчення: що про нього треба знати кожному пенсіонеру


Основним документом, що підтверджує призначення громадянину пенсійне посвідчення. Тому загублене або вкрадене пенсійне посвідчення потрібно негайно відновити.
У яких випадках пенсіонер показати своє пенсійне посвідчення?
Пенсійне посвідчення особа показує там, де потрібно посвідчувати статус пенсіонера, а також у разі, коли пенсіонер отримує належні йому пільги. Відповідно до цього його можуть вимагати в пенсіонера в громадському транспорті, час виплати (разом з паспортом), у деяких інших випадках.
Сьогодні, відповідно до постанови правління Пенсійного фонду 25 березня 2004 року №4-1 «Про Порядок обліку, зберігання, оформлення та видачі пенсійних посвідчень у Пенсійному фонді України та його органах» видають пенсійне посвідчення нового зразка у вигляді пластикової картки, де зазначено прізвище, по батькові, дату народження, номер особового рахунку, вид групу інвалідності, термін посвідчення, дату видачі. Воно відповідний захист фотографію особи.  На ньому неможливо поставити позначку про пільги, але це не означає, що пенсіонер утратив.
Щодо пенсійного посвідчення колишнього зразка, то воно дійсне на всій території України, хоча, за бажанням пенсіонера, його можна обміняти на пластикове.
документи потрібно мати, аби оформити пенсійне  вперше?
Коли особа вперше звертається за призначенням вона пише відповідну заяву й додає документи згідно з переліком, який визначено в Порядку подачі документів для призначення Додатково до цих документів особа заповнити лише анкету, яку видадуть в управлінні Пенсійного фонду України за місцем призначення надати фотографії 4х6 см.
правила поновлення пенсійного посвідчення?
Якщо особа загубила пенсійне посвідчення, чи його вкрали, чи воно якимось чином стало непридатним для використання, то на підставі заяви пенсіонера видають новий документ. Щоб його одержати, потрібно звернутись в управління Пенсійного фонду України за місцем отримання заповнити в установленому порядку анкету й додати до  кольорові фотографії розміром 4х6.
Те посвідчення, яке стало непридатним для використання, вилучають знищують.
Якщо пенсіонер змінив вид (наприклад, була пенсія за вислугу років, а особа досягла пенсійного віку та призначено пенсію за віком), то в такому разі видають нове пенсійне посвідчення, а колишнє відповідно теж вилучають знищують.
Кому, крім пенсіонера, може бути видано його  посвідчення?
Відповідно до пункту 6 Постанови Правління Пенсійного фонду України 25 березня 2004 року №4-1 пенсійні посвідчення видають безплатно пенсіонерам або особам, що представляють  інтереси пенсіонера, на підставі нотаріально засвідченого доручення, а у разі, якщо пенсіонером неповнолітня або недієздатна особа – опікуну, піклувальнику, батькам при пред’явленні паспорта  й відповідних документів, що підтверджують особу, підпис у журналі обліку пенсійних посвідчень.
Одночасно нагадуємо, що в управлінні Пенсійного фонду України в Олександрійському районі продовжує працювати «гаряча» телефонна з питань роз’яснення пенсійного законодавства, яка працює з понеділка по п’ятницю з 8.00 год. до 17.00 год. Для отримання більш повної необхідно звертатися за телефоном «гарячої» 90794.
О. Красюк, заступник начальника з призначення пенсій управління Пенсійного фонду України в Олександрійському районі

Немає коментарів:

Дописати коментар