середа, 28 березня 2012 р.

Чужих дітей не буває


В останній день вересня, в день великого православного свята, Дня святих мучениць Віри, Надії, Любові та матері їхньої Софії, Україна відзначає День усиновлення. Це день вшанування прийомних батьків, вихователів дитячих будинків сімейного типу, педагогів, лікарів, всіх, хто причетний до усиновлення та захисту прав дитини. Це день радості тисяч і тисяч дівчаток і хлопчиків, які знайшли щастя в люблячих і дбайливих сім'ях. Це свято доброти і милосердя для всього суспільства. Тож урочистістю була сповнена атмосфера у залі міськрайонного центру зайнятості під час зустрічі з жінками, які взяли на себе священну місію - виховувати усиновлених та прийомних дітей. Зустріч за круглим столом, організована районним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, зібрала в єдиному колі і заступника голови райдержадміністрації Т. Сакару, і завідувача сектору з питань опіки та піклування над дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування служби у справах дітей Я. Коряковцева, начальника відділу соціальної роботи центру соціальних служб Н. Гонтар, директора міськрайонного центру зайнятості І. Мукієнко, начальника управління праці та соціального захисту населення О. Анісімову-Шило. Відкрила засідання  директор районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді І. Чемерис і запросила до розмови всіх гостей. Кожен з них, звертаючись до усиновителів, висловлював щиру вдячність людям з великим і чуйним серцем за любов до дітей, щоденну невтомну роботу, терпіння. І це закономірно, адже батьки-усиновлювачі здійснюють життєвий подвиг. Усиновити дитину - означає проявити милосердя. Усиновлення заслуговує на повагу та пошану оточуючих. Це нелегка щоденна праця з дітьми-сиротами, з дітьми, які зростали в неблагополучних сім’ях. Нелегко їх повернути до нормального життя. 3 новими  батьками діти вчаться довіряти людям, спілкуватися з однолітками, вперше тримати в руках кольорові олівці, включати музичний приймач, застеляти ліжечка... 3 ними вони вперше в житті відзначали свята. Вчили вірші, щедрівки. Вперше отримали подарунки на свій день народження. Вперше урочисто помістили фотокартки в свої особисті фотоальбоми - літопис їх нового життя.
Крім вдячних слів, усиновителі Валентина Ведєрнікова, Юлія Застеба, Оксана Бабій, Світлана Цуркан, Світлана Ливарюк отримали подарунки, спонсорами яких стали адміністрація СВК ім.. Фрунзе та ПП С. Моцний. 
На добре слово заслуговували і жінки - опікуни Світлана Кравченко, Людмила Кришан  та жінка, яка готується стати прийомною мамою, Людмила Дюкова. 
Досвідом виховання та спілкування з дітьми поділилася мама-вихователька дитячого будинку сімейного типу Валентина Ведєрнікова із Березівки. З цікавістю слухали її розповідь всі присутні мами та гості. Адже взяти на себе відповідальність за виховання десяти чужих дітей у свої двадцять з лишком років - це дійсно подвиг.
Зовсім непомітно офіційна частина перейшла в атмосферу домашнього затишку за чашкою запашного чаю з печивом. Ось саме тоді й змогли відкрити душу одна одній ці диво-матусі. Розповіли про свої секрети виховання, про шляхи вирішення окремих проблем. Щоправда, більшості з них треба було поспішати додому - на них чекала вдома малеча. А як хотілося б поспілкуватися ще й ще. Не так часто вдається зустрітися з такими ж рішучими жінками, які беруть на себе таку відповідальність - зростити і виховати дітей. Не тільки своїх, а й чиїхось. Хоча у виступах багатьох з них неодноразово почула фразу - «Чужих дітей не буває». Для них вони всі рідні. З великою жертовною любов’ю зігрівають батьки дітлахів у своїх родинах, дають їм надію на щасливе дитинство і повноцінне майбутнє, вселяють у зболені дитячі серця і душі віру в життя, навчають дітей бути самодостатніми, мудрими, впевненими у собі. Тож хай у їхніх домівках назавжди поселиться щастя, добробут та родинне благополуччя! Вони заслуговують на це.
О. Сторчова.

Немає коментарів:

Дописати коментар