пʼятниця, 23 березня 2012 р.

Побільше б таких фермерів


Село Щасливе. Сьогодні воно справді своїй назві. Бо все у його жителів складається до ладу. чепурний вигляд без бур’янових зарослів, турботливу місцеву владу та сільського голову Тетяну Кіцелюк, яка знаходить спільну мову з сільською громадою, всіма, хто господарює на підвладній території. Саме останнє чи не найголовнішим чинником того, що жителі села відчувають себе спокійно впевнено. Бо ж щасливцям пощастило, що господарюють на землі, дійсно, справжні господарі, турбуються про сільські проблеми. А, опікуючись ними вирішуючи здійснюють чимало добрих справ для сільчан. Як в багатьох населених пунктах району, основний тягар відповідальності за проблеми несе на собі ТОВ «УкрАгроКом», котре утримує тут вельми солідний земельних угідь допомагає сільчанам, без винятку, в будь-яких питаннях. Але в Щасливому порівняно невеликі фермерські господарства та приватні підприємства, якими керують чесні, порядні, добросовісні відповідальні за своє село люди. Серед них доволі помітне місце займає ФГ «Агро-Рос», яке очолює Олесь Погрібний. Понад 10 років це господарство, а про його керівника в Щасливому роки завжди, кажуть, що це молода, енергійна, добропорядна людина, яка у всьому безвідмовно допоможе своїм землякам. це дійсно так, бо виріс Олесь в добропорядній де головною скрипкою завжди був батько, Анатолій Гурович, котрий все своє життя відпрацював у сільському господарстві рідного села. зараз, настільки це можливо, у всьому підтримує допомагає сину.. Своїми порадами, спокоєм, життєвою мудрістю. Тож син, у свою чергу, не підводить батька та продовжує утверджувати авторитет сімейної династії. Чимало добрих справ для земляків на рахунку Олеся. Розмовляючи з сільським головою, чую Тетяни Миколаївни неабияк вдячні слова на його адресу за те, як минулої разом з фермером Станіславом Єремійчуком цілодобово рятував щасливців снігових заметіль на дорогах. Лише дякуючи цьому, коли його трактор курсував по сільських дорогах, очищаючи снігу, щасливці мали можливість повсюдно, без перешкод, просуватися. так у всьому, знають, яких проблем завдають по селах біотермічні ями. Дав працівників, облаштували цю яму -  все як годиться. У великому запустінні, з 1987 року, без ремонту, знаходився пам’ятник загиблим воїнам у Великій Вітчизняній А це ж – ветерана. Разом з украгрокомівцями взялися за справу тепер пам’ятник братську могилу не пізнати. Низький уклін за це односельців. Директор школи Світлана Михайлова бачить в особі Олеся Анатолійовича свого надійного союзника, партнера помічника. – Що не попросиш, ніколи не відмовить допоможе школярам. Навіть, забезпечує харчуванням дітей своїх працівників пайовиків, надає житло вчителям, а про подарунки школі час свят – вже нічого й говорити.
сьогодні в жителів села сільського голови особлива гордість. З 1 серпня 2009 року, дякуючи неабияким Aaллям, в першу чергу, саме Тетяни Кіцелюк, у Щасливому почав, упродовж всього року працювати дитячий садок «Тополька», яким Яна Капелюха. Нині його 20 діток стоїть черга, щоб попасти до нього. А все тому, що дитсадок предметом особливої турботи про нього з боку директора ТОВ «УкрАгроКом» Анатолія Кузьменка голови ФГ «Рос-Агро» Олеся Погрібного. Який це світлий, теплий, затишний, наповнений по вінця щастям, куточок в селі можна представити тільки, коли його побачиш. Бо ним опікуються. Сільська рада «УкрАгроКом» - в облаштуванні ремонтах, Олесь – дбає про іграшки, нове обладнання, продукти харчування, опалення. Щасливі малюки при таких опікунах. Як батьки, котрі щодня спокійні за безпеку своїх діток.
Ось така відповідальність, ось такі добрі справи для своїх людей, яких у Олеся Погрібного чимало. Та й інша сторона його діяльності. ніколи не боргу по сплаті податків перед державою сільрадою. Немає претензій до нього з боку власників земельних паїв, яким до цього року справно сплачував орендну плату в сумі 3% вартості кадастрової оцінки землі орендодавців. Крім того, кожному з них безплатно оре, культивує, збирає урожай на присадибних ділянках розміром до 0,6 га. Ось чому люди прагнуть, певно, працювати в такому господарстві, де все по-чесному. працюють душі, як, наприклад, Олександр Пархоменко, брати Євген та Ігор Павлюки, Володимир Погрібний чи Марія Бабінець. Працюють так вже багато років, бо  знають, що Олесь Погрібний прагне не лише бути добрим спонсором, а й добрим господарем. Не так вже й багато у нього обробітком земельних угідь – всього 600 га, що розміщені на територіях Щасливської, Куколівської та Ізмайлівської сільрад, але чимало техніки, яка здатна обробити доглянути значно площі. тут потужні трактори, сучасний комбайн «Домінатор», новозбудований ангар, що в себе 1000 тонн зерна, новенькі закуплені котки, сівалки та автотранспорт. Та й господарює на землі, розраховуючи лише на власні сили, прагнучи обходити варіанти взяття кредитів таким чином відчуває себе незалежним. Ось лише б погодні умови не підводили взимку, в період жнив, як цього року, коли тільки через них довелося понести певні втрати на урожайності культур, в тому числі пшениці, яка дала по 30 цнт/га. Та й це не завадило йому своїм механізаторам водіям зверх оплати праці виділити відповідно по 3 2 тонни зерна.
А ще в господарстві Олеся Погрібного три ставки свиноферма, що 50 свиней. Виявляється, фермери на селі можуть займатися тваринництвом та показувати добрий приклад, коли господарюють по-справжньому. Тому то й стосунки у нього всіма структурами на селі по-справжньому дружні доброзичливі. Тому то  й сільський голова в розмові мною, підсумовуючи, заявила: - побільше б нам таких фермерів на землі, як Олесь Погрібний. я повністю з нею згоден.
В.Юрченко.

Немає коментарів:

Дописати коментар