пʼятниця, 23 березня 2012 р.

Щаслива людина


Майстриня соломоплетіння Світлана Піскова селища Нова Прага у серпні цього року здійснила турне на фестивалі, ярмарки, виставки, свята, що проходили на та за кордоном, та були пов’язані з декоративно-прикладним мистецтвом.
З 1 по 7 серпня Світлана Григорівна була запрошена у Луцьк на Міжнародний фестиваль солом’яного мистецтва «Сніп», як майстриня для проведення майстер-класу. цю прекрасну акцію відома в майстриня Марія Кравчук, яка зібрала всіх відомих майстрів нашої країни, займаються саме соломоплетінням. Ця жінка щорічно проведення симпозіуму чи фестивалю з цього виду мистецтва, щоб зберегти, відродити розвивати народні традиції плетіння з рослинних матеріалів, адже на них проходить обмін досвідом взаємозбагачення майстрів народного мистецтва. Тим більше, що соломка – це світлий, сонячний матеріал, який несе добро в собі чотири матінки-Природи.
Світлана Григорівна поділилася своїми враженнями тими почуттями, переповнювали на фестивалі, де брали участь представники з 10 країн світу: Непалу, Білорусі, США, Угорщини, Голландії, Швейцарії, Польщі, Узбекистану. Всього було 80 чоловік. Половина з них українці, решта – іноземці. Кожен приїхав своїми доробками, демонструвалися на виставці в арт-галереї. На майстер-класах, проводили наші майстрині, в тому числі й Світлана Піскова, іноземці задоволенням навчалися ділилися своїм досвідом та уміннями. У них відрізняється стиль, техніка соломоплетіння. Кожен митець неповторний, свої неординарні риси творчості. Тож було цікаво час круглого столу «Художні обробки соломки минулого до сьогодення».
Для всіх були створені умови для розкриття таланту. Гості побували в музеї соломоплетіння на обжинках у селі Купичів, здійснили екскурсію в м. Берестечко, відвідали художній музей та Луцький замок. А «Українські вечорниці» показали аматори! Вінцем спільної праці став сніп «Дружба», до якого кожен доклав частинку праці.
- Приємно, що мене запросили на цей фестиваль, - говорить майстриня, - що уміння потрібне людям, вироби соломки користуються попитом чимало охочих бажають навчитися робити такі шедеври мистецтва.
AaЗ 11 по 17 вересня проходив «Ягеллонський ярмарок-2010» у польському м. Любліні. Як розповідає Світлана Піскова (а вона вдруге була на такому ярмарку), в цьому році польські організатори ретельно відбирали майстрів з декоративно-прикладного мистецтва приїхало значно менше, у 2009 році. Надзвичайно гарно й цікаво проходив ярмарок перед Ратушею, мадяри грали на волинках барабанах, час часу обходили ратушу, в різних куточках майдану линули – румунські, українські, польські та музику й спів проводили там майстер-класи з плетіння соломкою, бісероплетіння, гончарства, ткацтва (майстри привозили з собою міні-станки, міні-кузні), кераміки, писанкарства, показували наочно, як треба робити той чи інший виріб. Поляки всім цікавилися й хотіли більше знати про кожен вид мистецтва. Враження незабутні, тим більше, що умови перебування кожної делегації прекрасні.
Як відомо нашим читачам, Сорочинський ярмарок у Полтавській області проходив з 17 по 21 серпня. Світлана Піскова відвідала його разом з членами об’єднання майстрів декоративно-прикладного мистецтва «Олександрійські барви», яке знаходиться в приміщенні міського Будинку дитячої та юнацької творчості.
А з 28 по 29 серпня наша майстриня разом своїми товаришами по об’єднанню Дмитром Кудрею (різьба по дереву), Людмилою Руденко (плетіння гачком) була запрошена на фестиваль декоративно-прикладного мистецтва, ремесел та народних промислів «Барви України»  в м. Донецьк. ще в проводились День міста День шахтаря.
- Я найщасливіша людина, - говорить гордістю Світлана Григорівна, - мистецтво потрібне людям. Скільки у мене нових друзів, нових знайомств, скільки нових творчих задумок!
Побажаємо нашій майстрині й надалі радувати нас своєю творчістю й уміннями. Хай здійсняться Ваші добрі задуми! Щастя, здоров’я, нових творчих поїздок!
Н.Березіна  

Немає коментарів:

Дописати коментар