пʼятниця, 23 березня 2012 р.

Чи обмеження у виплаті пенсій працюючим пенсіонерам?


Діючим законодавством про пенсійне забезпечення не передбачено обмежень у виплаті пенсій працюючим пенсіонерам, але ряд видів пенсій та надбавок, що виплачуються лише непрацюючим пенсіонерам, а саме:
за вислугу років виплачуються за умови залишення роботи, яка право на цю пенсію;
по інвалідності, що обчислені в за віком, до досягнення пенсійного віку, виплачуються лише непрацюючим пенсіонерам;
надбавки до на неповнолітніх дітей;
індексація пенсій проводиться непрацюючим пенсіонерам, а працюючим – пенсія індексується в залежності розміру проіндексованої заробітної плати, тощо.
 Незважаючи на те, що кожен пенсіонер час подання заяви для призначення чи перерахунку попереджається про відповідальність за укриття факту роботи залишається певна кількість осіб, стикаються з проблемою виникнення переплати у зв’язку з ненаданням документів про працевлаштування.
 Управлінням Пенсійного фонду України в Олександрійському районі опрацьовуються списки працюючих пенсіонерів, надаються інформаційним центром персоніфікованого обліку Пенсійного фонду України по яким виявляються переплати пенсій внаслідок неповідомлення пенсіонерами про вищезазначені факти. 
 Відповідно до статті 50 Закону України Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, суми пенсій, надміру виплачені внаслідок зловживань з боку пенсіонера або подання страхувальником недостовірних даних, можуть бути повернуті пенсіонером добровільно або стягуються на підставі рішень територіальних органів Пенсійного фонду чи в судовому порядку. 
 Враховуючи вищевикладене та для попередження переплат пенсій пенсіонери зобов’язані повідомляти орган Пенсійного фонду про обставини, що спричиняють зміну розміру пенсійної виплати або припинення виплати: про вступ на роботу, звільнення з роботи, зміни в складі 

Л.Попова, Начальник з виплати пенсій

Немає коментарів:

Дописати коментар