пʼятниця, 23 березня 2012 р.

Задощило


А з тим значно погіршились умови для успішного проведення завершальних осінньо-польових робіт в районі, яких в господарствах залишається ще чимало. Певно, не чекали хлібороби, що погодні умови раптово так зміняться після ясних, погожих, теплих днів небо затягне суцільною дощовою ковдрою опади мало не цілодобово будуть поливати землю. В результаті не один день випав з робочого ритму. А роботи, тим, залишається ще чимало. В тому числі з сівбою озимих , яких, станом на 20 вересня, коли почалася хвиля дощів, було посіяно 47%, в тому числі 53% найголовнішої з культур – озимої пшениці 14% - озимого ячменю. Спокійно лише за озимий ріпак, який вже займає 94% запланованих площ. Не згаяли часу з сівбою пшениці у ТОВ «Комінтенр-Агро», ВАТ «Райагрохім», ВАТ «Шарівське», ФГ «Олександрівське», ФГ «Ріта». ТОВ «УкрАгроКом», ПП «Артем», де відповідно посіяно 100, 98,1, 92,4, 86,7, 85,8, 81,2, 76,4 відсотки площ. Багато турбот ще залишається з збиранням культур. Цукрового буряка в районі викопано 22% з урожайністю 301 цнт/га. Тут не гають часу буряководи СВК ім.. Фрунзе ВАТ «Шарівське», де буряків викопано відповідно 41,5 39,6 відсотків, а урожайність становить 291,6 та 310,8 цнт/га. Не розпочинали збирання культури ще у ТОВ «УкрАгроКом», ТОВ «Колос», ВАТ «Райагрохім!, ТОВ «Мар’ївське», ФГ «Сімфо», не краще становище збиранням соняшника, якого встигли обмолотити на 27% площ з урожайністю 17,5цнт/га. Його встигли зібрати у СВК ім.. Фрунзе. У ВАТ «Райагрохім» зібрано 62,7%, ТОВ AaРанкове» - 66,7%, ТОВ «Степ», СТОВ ім.. Шевченка, ФГ «Олександрівське», ВАТ «Шарівське», ТОВ  а/ф МТС «Техагропром» - близько половини. Найкращу врожайність мають ВАТ «Райагрохім» - 28,6 цнт/га, ТОВ «УкрАгроКом» - 25, та ВАТ «Шарівське» СВК ім.. Фрунзе – по 21 цнт/га. Найменша врожайність у ПП «Артем» - 6,2 цнт/га.
Не краще становище з кукурудзою на зерно. зібрано 13% вона поки що по 49 цнт/га. У половині господарств косовицю ще не розпочинали, а найкращі справи збиранням у ТОВ «Колос», ТОВ «Степ», ТОВ «Мар’ївське», де зібрано відповідно 79, 63 65 га. Якщо ж говорити про зяблеву оранку, то в районі зорано 31%  71 тисячі запланованих гектарів. лише СВК ім.. Фрунзе, ФГ «Олександрівське» завершили роботи, а ТОВ «Степ» підготували до весняної сівби 77% площ.
Отже, турбот у сільських трудівників ще вистачає, а сприятливих днів для завершення всіх робіт у полі не так вже й багато, якщо не обмаль. Тож потрібно використовувати будь-який погожий момент, щоб зібрати культури закінчити сівбу озимих.
О.Ткаченко, заступник начальника рай управління агропромрозвитку.

Немає коментарів:

Дописати коментар