пʼятниця, 23 березня 2012 р.

Є результати і перспективи на майбутнє


Серед важливих пунктів програми ПрезидентаУкраїни Віктора Януковича «Україна для людей» є створення пільгових умов для залучення інвестицій у розвиток соціальної інфраструктури сільської місцевості, газифікація сільських населених пунктів, будівництво автошляхів, медичних і освітніх закладів - забезпечення високого рівня соціальних стандартів для кожного громадянина України незалежно від його місця проживання. В нашому районі теж останнім часом спостерігається чимало  добрих справ зроблено для блага людей. 
Наша розмова із заступником голови райдержадміністрації із соціальних питань Тамарою Сакарою.
- Тамаро Вікторівно, які реальні кроки для забезпечення кращих умов життя сільчан зроблено владою за кілька останніх місяців?
Сергій Анатолійович Кузьменко, прийшовши на посаду голови районної державної адміністрації, взяв на себе зобов’язання підтримати програму Президента «Україна для людей» і всю свою увагу сконцентрував на тому, що людина, в першу чергу, повинна отримувати належні соціальні послуги, а це якісна освіта, охорона здоров’я, культура, і бути соціально захищеною, йдеться про надання допомог, субсидій, пільг та соціальних послуг територіальним центром. Хочу відразу сказати, що за цей короткий час, з травня місяця, зроблено вже чимало. 
Цей рік у нашій країні оголошено Роком ветеранів. Цій категорії людей довгий час не приділялась належна увага з боку влади. Тому першою ініціативою Сергія Анатолійовича була підтримка і відповідне проведення Року ветерана в нашому районі. І першим кроком було те, що сім ветеранів війни отримали безкоштовно автомобілі, які були придбані не за рахунок державного бюджету, а за кошти спонсорів району. На всі ці заходи в рамках святкування величного Дня Перемоги використано більше 280 тис. грн.. Це, як бачите, значна сума коштів, якщо врахувати, що за рахунок держбюджету вже тривалий час не купувалися автомобілі для  ветеранів. 
Як відомо, всі наші ветерани пережили тяжкі воєнні та повоєнні роки, та й вік вже мають солідний, хвороби їм дошкуляють. Тому нинішній владі першочергово хочеться охопити наших ветеранів гарантованим медичним обслуговуванням. Не всі ветерани нині погоджуються їхати на лікування до госпіталю, тож, в основному, перебувають на лікуванні в районній лікарні, де для них створюються найкращі умови перебування, забезпечується покращене харчування. У палатах для перебування хворих ветеранів війни в цьому році зроблено поточні та капітальні ремонти, тут для зручності встановлені холодильники, телевізори, тобто  людина може себе комфортно почувати під час лікування. Крім того, ще хочу сказати, що серед заходів, присвячених року ветерана, не тільки питання охорони здоров’я, а й забезпечення соціальних виплат. Державою робиться все можливе для своєчасної виплати пенсій, гарантування пільг  і якщо проаналізувати ситуацію, то побачимо, що жодна із пільг і допомог не зменшена.  Всі виплати збережені, виплачуються стало. І проблем в цьому не вбачаємо.
Крім того, Сергій Анатолійович звернув увагу на те, що на території району дуже багато братських могил, меморіальних комплексів, які потребують ремонту. Тому сьогодні поступово розпочинаємо низку заходів по впорядкуванню цих територій. Приємно, що знаходяться і благодійники, за рахунок яких проводяться ці ремонти. Зокрема, в Добронадіївці в ремонті пам’ятника допоміг онук загиблого воїна. Крім того, незважаючи на складну ситуацію, Костянтинівська сільська рада віднайшла кошти для проведення поточного ремонту. Плануємо провести впорядкування на території Новопразької селищної ради. Незабаром буде встановлено пам’ятний знак-танк в Дівочому Полі, тобто це буде ще одне місце, де люди зможуть вшанувати пам’ять загиблих воїнів.
- Як відомо, надійними продовжувачами справ старшого покоління мають бути наші діти, онуки. І від того, в яких умовах вони живуть і виховуються залежить наше майбутнє, чи не так?
Дійсно, так. Оскільки я опікуюся соціальною сферою, то вважаю, що не менш важливим є вирішення питання належного виховання та забезпечення гідних умов для підростаючого покоління. Саме цим питанням на всіх щаблях влади приділяється значна увага, починаючи від народження дитини і до вступу до вищого навчального закладу відслідковується життя дитини, зокрема, де вона перебуває, як виховується. На сьогодні я хочу відмітити, що більше мільйона гривень спрямовано на підготовку закладів освіти як до нового навчального року, так і до початку опалювального сезону. Залучаються значні спонсорські кошти для проведення ремонтів. І в планах цього року є також забезпечення належного фізичного виховання, за підтримки знову ж таки спонсорів плануємо побудувати в Користівському НВК спортивний майданчик зі штучним покриттям. Тобто, все це говорить про те, що проводиться системна робота, яка сприяє вирішенню питання всебічного розвитку дитини. 
Голова районної адміністрації С.А. Кузьменко завжди наголошує на тому, що треба давати дітям якісну освіту. Йдеться про покращення матеріально-технічного стану закладів освіти. І в цьому напрямку можна зазначити, що наш район  майже завершує свою програму комп’ютеризації, але наступним кроком є покращення матеріально-технічного забезпечення профільних класів - фізики, хімії. Першим кроком було придбання такого обладнання для Новопразького НВК в цьому році. 
Звичайно, на сьогодні стан здоров’я наших дітей зобов’язує нас, щоб ми першочергово забезпечили їх якісним харчуванням. На сьогодні Сергій Анатолійович особисто переймається цим питанням, відвідує заклади освіти. Намагаємось працювати не лише з бюджетними коштами, а й залучаємо спонсорів, тобто бізнесові структури, які працюють на територіях відповідних сільських та селищних рад. Дуже приємно, що люди розуміють важливість цього питання і в більшості надають таку допомогу.
- А що планується зробити щодо відкриття дитячих садочків, відкриття додаткових груп, адже малечу батькам, які працюють, в селах часом ніде подіти?
Оскільки освіта починається  з дитсадків, то доречно було б нагадати, що обов’язкове охоплення п’ятирічних дітей дошкільним вихованням - нововведення, яке дасть змогу підготувати дітей до шкільної освіти, краще адаптуватись до умов перебування в колективі і психологічно підготує дітей до майбутнього навчання у школах. В рамках виконання вимог закону, підписаного Президентом України, ми шукаємо різні шляхи для того, щоб діти були охоплені дошкільним вихованням. На  тих територіях, де немає дитсадків, відкриті групи короткотривалого перебування дітей при школах. Крім того, у Добронадіївці вже відкрита додаткова група, планується відкриття в Головківському ДНЗ та Косівському.  Прикро, але ще на сьогодні у нас є території сільських та селищних рад, які не мають дитячих садків. На  сьогодні проводиться робота по відкриттю ДНЗ. Нині проводяться роботи на території Андріївської сільської ради  і вже в першій декаді жовтня ми матимемо змогу відкрити там дитсадок. В цьому році сподіваємось підуть до дитсадка малюки і в Недогарках. Вже розпочато роботу, але продовжена вона буде і в наступному по відкриттю дитсадка в Попельнастому.  
Хочеться відмітити, що той девіз, за яким пропонує працювати всім Сергій Анатолійович, «Будуємо Олександрійщину разом» спрацьовує, громада долучається до спільної роботи. Можна привести приклад, коли не тільки бюджети об’єднуються, а й батьки беруть активну участь в проведенні ремонтних робіт, тому можна сказати, що є багато справ, які ми можемо вирішити самостійно.
- Проблемним питанням для мешканців окремих сіл району є забезпечення питною водою, як воно вирішується на даному етапі? 
Хочеться відмітити, що вже дуже тривалий час ми говоримо  про проблему забезпечення питною водою Олександрійщини, з огляду на те, що  не досить позитивно вплинула діяльність буровугільного комплексу як на наявність, так і на якість питної води. Тому це одна із нагальних проблем, з якою Сергій Анатолійович зіткнувся в перші дні своєї роботи і на сьогодні також ведеться системна робота про забезпеченню як населення, так і об’єктів соціальної сфери питною водою,  в першу чергу закладів охорони здоров’я та освіти. Хочеться відмітити, що голова районної влади, вперше за багато років піднімає питання на сесії районної ради про  виділення під програму «Питна вода Олександрійщини» близько 100 тис. грн. на проведення  поточних ремонтів наявних водогінних систем, та  будівництво нового водогону, який дасть можливість забезпечити село Березівку водою. Я думаю, що найближчим часом ми зможемо втілити в життя цей проект. За рахунок цієї субвенції планується провести ремонтні роботи на території с. Куколівка та с.Улянівка і сел. Нова Прага.
- Забезпечення газифікації на селі - теж одне з першочергових, тим більше там, де вже роботи були розпочаті?
З перших днів Сергія Кузьменка на посаді голови мені було доручено займатися питанням, яке перебуває на слуху майже п’ять років, газифікації Куколівки. Нині приємно констатувати, що завдяки спільним зусиллям все ж вдалося зрушити справу з місця. 6 липня  ми змогли прийняти в експлуатацію підвідний газопровід до села Куколівка, запустити газ в с. Сонине,  на сьогодні там вже підключилися 18 будинків. Значними кроками йде будівництво розвідного газопроводу безпосередньо до Куколівки.  Вже в цьому році близько 300 тис. гривень було виділено ТОВ «Степ» (керівник Замрика Г.М.), близько 100 тис. зібрано населенням. В цьому році плануємо, що до 20 дворів куколівців до початку опалювального сезону теж надійде побутовий газ.
Як бачимо, девіз «Будуємо Олександрійщину разом» втілюється в життя, є результати і перспективи на майбутнє.
- Дякуємо Вам за розмову.
Розмову вела О. Сторчова.

Немає коментарів:

Дописати коментар