четвер, 19 квітня 2012 р.

Врожай та здоров’я


Після суворої зими в умовах складного фінансового і продовольчого  сьогодення селяни мають надію на продукцію, вирощену на власних присадибних ділянках. Та, зрозуміло, що для отримання врожаю, тим більше - якісного, потрібно застосовувати засоби захисту рослин. До них належать пестициди і агрохімікати. Пестициди - це токсичні речовини і їх сполуки або суміші речовин хімічного чи біологічного походження, призначені для знищення, регуляції та припинення  розвитку бур’янів, хвороб рослин, шкідників. А агрохімікати - це органічні, мінеральні і бактеріальні добрива, хімічні пеліоранти, регулятори росту та інші речовини, що застосовуються для підвищення родючості грунтів, урожайності сільськогосподарських культур і поліпшення якості рослинницької продукції.
Та треба пам’ятати і про те, що з метою збереження здоров’я людей і охорони навколишнього середовища існують вимоги, встановлені державними стандартами, до торгівлі, безпечності для здоров’я людини, виробництва, зберігання, транспортування та затарювання і маркування пестицидів і агрохімікатів. Кожна їх товарна одиниця повинна супроводжуватися рекомендацією щодо її застосування із зазначенням культур та об’єктів, для оброблення яких призначені пестициди і агрохімікати, способів, норм і кратності використання, заборони та обмеження на застосування, способів і засобів знешкодження, а також засобів безпеки під час роботи, заходів надання першої медичної допомоги у разі отруєння. Їх розфасування може здійснюватися лише за наявності дозволу його виробника або власника знака для товарів і послуг. Державна реєстрація пестицидів і агрохімікатів здійснюється спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади з питань охорони навколишнього  природного середовища на підставі позитивних результатів випробувань та матеріалів досліджень, включаючи позитивний висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи, методик визначення залишкових кількостей пестицидів і агрохімікатів у сільгосппродукції, кормах, харчових продуктах, грунті, воді, повітрі.
Для прикладу зазначу деякі із великої кількості назв дозволених препаратів для роздрібної торгівлі: Антижук, блискавка, жукомор, кротомет, аперкот, оберіг, ратибор, сезар, проти жук, торнадо, читопол, ацидан, лікар рослин, метеор, чарівник, максим, домінатор, лелек супер, клінік, шторм, напалм,бомбардир, гліфоган, матадор, пенкоцеб, клік, шедевр, бактероденцид, мураед та інші.

Немає коментарів:

Дописати коментар