четвер, 19 квітня 2012 р.

ВИЯВЛЯЙТЕ ЗОЛОТИСТУ КАРТОПЛЯНУ НЕМАТОДУ


Рослини господарі: картопля, томати, баклажани, паслін.
В Україні присутня в 15 областях, відсутня на території Кіровоградської області.
Шкодочинність: Поява нематоди на ділянці може привести до щорічних втрат 30-90% врожаю, а через 3-4 роки взагалі врожаю не отримати.
Розвивається нематода в кореневій системі рослини. Весною, під дією речовин, які виділяються коренями картоплі, з цист, які потрапляють в грунт з бульбами, виходять личинки, які проникають в корінь картоплі і живляться внутрішнім складом клітин. Самка, розбухаючи прориває епідерміс кореня. Зрілі самки відриваються і залишаються в грунті. Уражені рослини затримуються в рості, рослина утворює одиночні стебла з дрібним листям, яке жовтіє. Хлороз починається з нижніх листків, поступово охоплює весь кущ, або листя взагалі опадає. В вогнищах ураження спостерігається зрідження посівів.
Поширюється цистами, які з часточками грунту прилипають до бульб картоплі. Цисти розміром з макове зерно, тому неозброєним оком побачити неможливо. При цьому в 1 цисті знаходиться до 1300 яєць з личинками. В грунті зберігаються від 10 до 20 років.
Карантинні заходи: Забороняється ввезення садивного матеріалу картоплі та інших пасльонових без карантинних документів. Обстеження посадок картоплі в період вегетації. При виявленні вогнища обов'язкове знищення уражених посадок з негайним спалюванням викопаних рослин та дезинфекцією засобів, інвентарю, грунту. Заміна сприятливих сортів на нематодостійкі сорти картоплі. Просторова ізоляція насінницьких посівів від виробничих не менше 1 км.
При виникненні підозри на ураженість картоплі нематодою звертайтесь до Держінспекції з карантину рослин
Невиконання фітосанітарних заходів з карантину рослин тягне за собою адміністративну відповідальність у вигляді накладення штрафу як на посадових осіб, так і громадян згідно з Кодексом України про адміністративні правопорушення.

Немає коментарів:

Дописати коментар