четвер, 19 квітня 2012 р.

Виховний потенціал літнього оздоровлення


Виховання й навчання підростаючого покоління є найважливішим завданням педагогічних колективів навчальних закладів. При цьому вони ні на хвилинку не упускають питання здоров’я дітей. Тому в період літнього оздоровлення і відпочинку школярів поєднують воєдине оздоровлення, виховання і навчання у цікавих захоплюючих формах. І роблять це наші вчителі, вихователі на високому професійному рівні, що їх досвід може знадобитися іншим. Тож, не випадково, 6 - 8 квітня 2010 року на базі нашого відділу освіти пройшов майстер-клас для організаторів літнього оздоровлення та відпочинку школярів Кіровоградської області. Тема цього семінару: «Виховний потенціал дозвілевої діяльності під час організації літнього оздоровлення та відпочинку школярів.»
Цей семінар пов’язаний з питаннями здоров’я, фізичної вдосконаленості, тож на ньому з самого початку відбулася презентація науково-методичного видання «Енциклопедія фізичної реабілітації» професором кафедри медико-біологічних основ і фізичної реабілітації Кіровоградського педуніверситету, кандидатом педагогічних наук Григор’євим А.Й.
Як годиться, тут же відбулася презентація району та реалізації програми оздоровлення й відпочинку дітей та підлітків влітку.
Начальник управління освіти і науки облдержадміністрації Лідія Шатна наголосила, що основою літнього оздоровлення є зміцнення морального, духовного та фізичного здоров’я дитини. Велику увагу було приділено питанню охорони праці в дитячих оздоровчих таборах.
Родзинкою першого дня був брифінг «Знайомтесь - оздоровчий табір «Дружба», який провела методист відділу освіти Ірина Федоренко. Було представлено більше 30 видів робіт з туристично-краєзнавчого, спортивно-оздоровчого, екологічного напрямків виховання школярів. Присутні ознайомилися з програмами дозвілево-ігрової, суспільно-корисної, фізкультурно-оздоровчої видами діяльності вихованців табору «Дружба».
Другого дня майстер-клас проходив у Головківській ЗОШ І-ІІІ ступенів. Його відкрила начальник обласного управління освіти Ельза Лещенко, яка акцентувала увагу присутніх на процесі виховання, який є соціальним. В літній період, коли йде оздоровлення дітей, в ньому повинен бути зміст виховний. І тут особистість вчителя грає головну роль.
Це підтвердили і всі вчителі, методисти, керівники, які цього дня проводили майстер-клас, і в першу чергу - господарі школи - директор Анатолій Куруп і кожен її педагог.
Про технологію підготовки та проведення тематичних днів у пришкільному оздоровчому таборі, зокрема «День Європи», показали керівники Євроклубів Новопразького НВК Ірина Півняк та Головківської ЗОШ Тетяна Куруп. Для цього були залучені і члени гуртка «Великі ляльки» Цукрозаводського НВК (керівник Думановська О.О.).
Методист Ніна Ляшко висвітлила організаторську роботу щодо профільних оздоровчих таборів в районі, координуючу роль відділу освіти в цьому щодо партнерства з громадами, організаціями, установами в їх роботі. А вже презентували профільні табори туристично-краєзнавчого, екологічного, еколого-туристичного напрямків та досвід роботи в них вчителів-керівників гуртків Віталій Криволапов (Бандурівська школа), Вадим Федоров (Добронадіївська), Людмила Колісник (Користівський НВК), а також В.Перевізняк (Головківська).
Цікаву, захоплюючу форму виховної роботи щодо боротьби з негативними звичками показали театрали районного будинку культури виставою «Життя прекрасне». Всі присутні були в захоплені майстерністю і методами вирішення проблеми часу.
Заключного дня учасники семінару більше уваги приділили профілактиці дитячого травматизму під час оздоровлення в таборах. Підбили підсумки плідної роботи, обмінялися думками і висловили олександрійцям вдячність за той багатий досвід, який вони взяли, щоб  втілити в практику в своїх навчальних закладах.

Немає коментарів:

Дописати коментар