четвер, 19 квітня 2012 р.

…а ми пам’ятаємо!


   Минуло 24 роки, а пам’ять знову й знову повертає нас до подій тієї страшної квітневої ночі. Уперше людство віч-на-віч зіткнулася зі стихією не приборканого атома. Але масштаби Чорнобильської катастрофи могли б бути ще жахливішими, якби не подвиг героїв пожежників. Ціною свого життя і здоров’я вони врятували наше з Вами майбутне, мужньо вступивши в бій з вогнем, що загрожував охопити всю АЕС.
   Згадаємо хроніку 26 квітня 1986 року. Як відомо, четвертий енергоблок вибухнув о 1 год 24 хв. Але вже через 4 хв, до місця аварії прибув наряд воєнізованої частини №2 по охороні Чорнобильської АЄС у складі 14 чол. На чолі з лейтенантом В. Правиком. Через 7 хв. до команди ВПЧ - 2 приєднався караул воєнізованої пожежної частини № 6 з м. Прип’яті на чолі з лейтенантом В. Кибенком. Керівництво їх діями здійснював начальник пожежної частини по охороні АЄС майор Л. Телятников.
   Боротьба з вогнем відбувалася в надзвичайно складних умовах, пожежникам довелося працювати на висоті від 30 до 70 м при наявності високого рівня радіації, токсичних продуктів горіння, зруйнованих будівельних конструкцій. Полум’я поширювалося як по даху АЄС, так і по її внутрішніх приміщеннях, загрожуючи охопити сусідні енергоблоки. В ході гасіння доводилося проводити заміни особового складу, оскільки люди одержували високі опромінення. Але боротьба з вогнем не припинялася ні на мить, і вже через годину основні джерела загорання вдалося погасити.
       Співробітники Олександрійського РВ ГУ МНС України брали активну участь у ліквідації наслідків Чорнобильської аварії. Хто ж вони, чиї тіла та душі насичені дозами опромінення?
   Назвемо їх поіменно: Кочерга Олександр Іванович; Столяров Володимир Миколайович; Сорокін Андрій Віталійович.
    Крім своєї прямої служби, вони виконували роботи по дезактивації забрудненої території, інші профілактичні та господарські заходи. Все це не могло позначитися на здоров’ї пожежників-ліквідаторів. Чимало з них сьогодні потребують лікування та нагляду.
    Служба наша нелегка і небезпечна. Але як засвідчили дії пожежників під час Чорнобильської аварії, особовий склад пожежної охорони України завжди готовий виконати свій обов’язок по захисту людей і матеріальних надбань від стихії вогню.

Немає коментарів:

Дописати коментар