четвер, 19 квітня 2012 р.

В наступальних операціях


Володимир Семенович Гладун війну зустрів у 13-тирічному віці. В той час він проживав з батьками у Помічній. На все життя йому запам’яталися  страшні часи фашистської окупації. Та настав довгоочікуваний час визволення, після якого юнака вже 25 березня 1944 року було мобілізовано в регулярні війська наступаючої Червоної Армії до складу частини протитанкових військ 3-го Українського фронту.
В той час була весна, стояла дощова погода. Війська рухалися в напрямку до Молдови. Фашисти відступали, вперто обороняючись. Наприкінці квітня частина, в якій служив Володимир Семенович, укріпилася в районі Балти і Первомайська. На початку травня розпочалася Ясько-Кишинівська операція. Ветеран добре пам’ятає наступ наших військ, який розпочався на світанку 2 травня 1944 року. Півтори години тривала артилерійська підготовка. Вогонь вели «Катюші» і всі види гармат. Фашисти відповідали авіаційними атаками. По окопах наших військ ходили політруки і піднімали бойовий дух воїнів, які, зламавши опір ворога, успішно продовжили свій наступ на Молдову. В тих боях Володимир Семенович одержав дві контузії.
Велику Перемогу ветеран зустрів за Бесарабаєю. Після війни військову службу продовжив у Грузії, в м. Поті в складі зенітно-артилерійського полку. Після демобілізації багато років пропрацював на вугільних шахтах Луганської області.
Нині проживає в с. Ясинуватка нашого району. За мужність і відвагу у Великій Вітчизняній війні нагороджений багатьма медалями.

Немає коментарів:

Дописати коментар